בנושא צליאק…

ש: שמי נעמה. גרה בישוב מקסים ביהודה. יש לי היום ארבעה ילדים. שלושה בנים ובת. הילדה, בכורה, בת 11, אובחנה כחולת צליאק לפני כשנה. קבלנו הוראות מדוייקות לגבי תזונתה. היא מרגישה כעת מצויין. הבנים נבדקו לנוגדני צליאק וכולם שליליים. גם בעלי ואני נמצאנו שליליים לנוגדני צליאק. השאלות שלי:
א: האם נוגדנים שליליים הם ביטוח שלא יהיה לבנים מחלה זו?
ב. נאמר לי שלחם מחיטה נבוטה הוא ללא גלוטן. האם זה נכון?
ג. הנטורפאת המשפחתי המליץ לאמא שלי לשתות מיץ עשב חיטה. האם יש בו גלוטן?

ת: לנעמה היקרה. תודה על השאלה. אני מניח שיימצאו שניים או שלושה מבין קוראי האתר שיגלו עניין בתשובה.
אני מניח שאת יודעת, כי עיינת באינטרט, כי מחלת צליאק היא מחלה שכיחה מאוד, יותר מדי. לא מזמן מכל מאה ילדים לפחות אחד יהיה חולה במחלת צליאק. היום השכיחות גבוהה אפילו יותר. ילד מכל שישים, במקומות מסויימים בעולם המערבי. לפני חמישים שנה, שכיחות המחלה היתה 1:500 בערך. מחלת צליאק היא החלק הקיצוני ביותר של ספקטרום הצָרות בעקבות המגע של האדם המודרני עם הגולטן.
האלרגיה לגלוטן היא נדירה אך האי סבילות לגלוטן, רגישות לגלוטן, בדרגותיה השונות, נמצאת בשליש (!) מהאוכלוסיה.

האם בלחם מחיטה נבוטה יש גלוטן? התשובה היא כן. נקודה, כמו שאומרת יפית.
האם במיץ עשב חיטה יש גלוטן? התשובה היא פונקציה של זמן. עד יום ה- 10-14 של הצמיחה אין גלוטן. כלומר מיץ מעשב חיטה עד בת 10 ימים אין גלוטן. אח"כ הוא חוזר ומופיעה. לא בכמות גדולה, אבל כמות זו מספיקה להתפרצות מחלת צליאק.

עכשיו, כשסיימתי את ההחתחייבות לשתי השאלות, קצת על הבעיות עם הגלוטן.

הגלוטן קודם כל מרגיז את מערכת העיכול. לא פוגע. רק מרגיז. גורם לפליטת חומרים המודיעים בשקט לגוף כי יש בעיה, ו by the way פוגעים בתאים שהם Natural Killers. כשהם מרגיזים זה לא אומר שיש מעי רגיז. כאן ההקנטה של המעי היא ראשונית ועדיין לא נוצר הרס מספיק כדי להביא ליצירת נוגדנים. כך שאי המצאות הנוגדנים לא אומר שהם לא יופיעו בעוד שנה או עשר.

יש אנשים שיש להם בעיית עיכול כל פעם שהם אוכלים פחמימות, כל פחמימה. הם לא לועסים טוב. בולעים. לא דואגים לערבב את הפחמימות שחדרו לפה עם העמילאזה, אנזים המצוי ברוק ומתחיל את עיכול העמילן שבפחמימות. כשהעמילן הלא מעוכל דיו מגיע למעי הדק החיידקים חוגגים והמסכן/ מסכנה שלא לעסו- אוכלים אותה. להם לחם מחיטה נבוטה יהיה מעולה, כי תהליך הפירוק הראשוני של העמילן נעשה בתנאי מאפיה, במקום בפה.

רגישות לגלוטן היא ממצא המוני. שליש מהאוכלוסיה פגועה. במרבית המקרים הרגישות סמויה, ומתבטאת בצורות שרחוקות מאד מביטוי מצוקה במערכת העיכול. עצם העובדה שלא חשים כלום אינו שולל את אפשרות הגלוטן לגרום לסרטן, מחלה אוטואימונית, פגיעה במערכת העצבים.
אין ספק שיש חשיבות רבה לעשות בירור לרגישות יתר גלוטן.
ילד או מבוגר סובל מדיכאון? אחת הסיבות היא אי סבילות לגלוטן. שווה לבדוק את המצב או פשוט יותר- לתת תזונה ללא גלוטן למשך כמה חודשים. הכי חשוב לברוח מכל פסיכיאטר שידביק לילד המסכן איזו כמוסה או קפליה שתדפוק לשנים את המחשב הנייד והחיוני שלו, קרי המוח.
כמו שמחקר סין קובע- אפשר לחיות כל החיים ללא חיטה עם פחות מחלות לב ופחות סרטן, שלא לדבר על מחלות אוטואימוניות השונות.
הגלוטן הוא אחלה רע. הוא תומך בבריחת סידן, הוא קשור למחלות עור, פסוריאזיס למשל, השמנת יתר שמתקשים להתגבר עליה. אפילו פוגע בפוריות זכרים וגם נקבות.

אולי כדאי לעבור לאורז, לדוחן, לכוסמין.

אני מקווה שעניתי על שאלותיך.
נהניתי לכתוב.
תודה אם קראת.

ד"ר אריה אבני

אהבתם את המאמר? שתפו לחברים

דילוג לתוכן